VIDEO: eCall zachrání životy při dopravních nehodách

18.09.2013 21:49

Ve středu 18. září 2013 proběhl v Praze národní seminář o systému eCall - automatického tísňového volání z vozidla. Součástí semináře byl i reálný crash test vozidla vybaveného palubní jednotkou systému eCall, který byl mimochodem prvním testem tohoto systému v České republice. V rychlosti 45 km/h se proti stěně kontrolovaně rozjel automobil ŠKODA Rapid. Systém eCall automaticky kontaktoval operační středisko, které na místo simulované nehody vyslalo jednotku hasičů. Vše mohli účastníci semináře sledovat na velkoplošné obrazovce.

Systém eCall po nehodě automaticky vytočí tísňovou linku 112 a odešle informace o poloze vozidla, směru jízdy a jeho VIN kód, ze kterého lze zjistit typ vozidla. Vozidlo s nainstalovaným systémem je vybaveno mikrofonem a reproduktorem, operátorka tísňové linky tak má možnost komunikovat přímo se zraněnou osádkou vozidla.

Krom automatického režimu aktivovaného při nárazu do překážky může být systém eCall aktivován také manuálně stiskem tlačítka na palubní desce. Najde tedy využití i pokud se osádka vozidla stane například svědkem dopravní nehody.

Systém eCall je v České republice prozatím ve zkušebním provozu, po schválení systému Evropskou unií by mohl být součástí nových vozidel od roku 2015. Systém ušetří drahocené sekundy při nehodách a usnadní zjištění polohy havarovaného vozidla, čímž zkrátí dobu od vzniku nehody do poskytnutí pomoci záchrannými složkami a pomůže při záchraně lidských životů.