Hasiči k Vašemu štědrovečernímu stolu nepatří…

09.12.2011 17:48
Aktualizováno 22.12.2011

Každý rok vyjíždějí profesionální i dobrovolní hasiči k typickým „vánočním“ událostem. Mezi ně řadíme požáry vzniklé od zapálených svíček, prskavek a aromalamp. Zde je několik rad a informací, jak požárům předejít.

Svíčky a prskavky

Musíme mít na paměti, že hořící svíčka je otevřený oheň a podle toho bychom s ní měli i zacházet. Zapálené svíčky by měly být umístěny na stabilní nehořlavé podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Nikdy je nedávejte k oknům do průvanu, blízko záclon, těsné blízkosti sedaček či jiných textilií. Nenechávejte je ani na poličce nebo skříni.
I v případě, že na rozsvícení vánočního stromečku používáme elektrická světýlka, nesmíme zapomenout na dodržení základních bezpečnostních pravidel. Požár vánočního stromku může způsobit i elektrický zkrat. Kupujme tedy výrobky nejlépe v běžné prodejní síti, opatřené českým návodem použití a s příslušnými certifikáty.
Zapálené svíčky nesmíte nechat během jejich hoření bez dozoru. Zhasněte je vždy, když opouštíte domov nebo jdete spát.

Vaření a pečení

Vánoce jsou také obdobím pečení a vaření. Otevřený plamen plynového sporáku nesmíme nechat bez dozoru. Musíme dbát opatrnosti při vaření, aby nedocházelo ke vznícení připravovaných potravin. Horký olej na pánvi a jiné hořlavé kapaliny se nesmí hasit vodou. Pokud se na pánvi vznítí potraviny, je nejlepší pánev zakrýt pokličkou a oheň tak udusit, případně použít hasicí přístroj s náplní určenou speciálně na jedlý olej. Nejprve je nutné vypnout přívod energie (plyn, elektřina).

Topení

Mnoho požárů v domácnostech v zimním období vzniká také kvůli neopatrnému zacházení s topidly a vinou zanedbání péče o komíny. Užívejte výhradně topiva pro dané topidlo určené, nezapalujte pomocí vysoce hořlavých látek (např. benzínu) a netopte např. odpady, plasty apod. Neumísťujte do blízkosti topidel žádné hořlavé látky - žhavé částice odlétající z topidla mohou velice snadno zapálit dřevo či papír uskladněný v blízkosti kamen. Komíny si nechte pravidelně čistit a kontrolovat. Popel ukládejte na bezpečné místo.

Vánoční svátky a konec roku v číslech

(období 24. - 31. 12.)

  2010 2009 2008
Počet zásahů 149 77 100
Požárů 28 15 29
Škody 5 165 tis. Kč 398 397,50 tis. Kč
(požár sklárny, H. Huť,
škoda 380 mil. korun)
2043 tis. Kč

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí HZS Pk